thumbs_b_c_b273a546efb47afbb03290c6e20cf0d8.jpg (864×486)

در این مقاله قصد داریم تا نوسانات چند ماه اخیر نمودار قیمت دلار آمریکا را بررسی کنیم و همچنین به پیشبینی قیمت ها در بازار دلار بپردازیم و عوامل تاثیر گذار را بررسی کنیم تغیرات قیمت در بازار ارز ایران میتوند عوانل متعددی داشته باشد اما از آن جهت که بخش بسیار زیادی از دلار های داخل ایران در اختیار مردم است وجود شک روانی میتواند بسیار در تغیرات قیمت دلار موثر باشد . ایجاد این شک روانی اصولا منجر به وجود حباب در بازار قیمت ها میشود . هرچند که این حباب قیمت به شکل معمول چند ماه بعد از بین میرود

در ادامه به بررسی و تحلیل نمودار قیمت دلار و آخرین قیمت دلار می پردازیم

 

تحلیل نمودار قیمت دلار و تورم حاکم بر بازار ارز ایران

آخرین نرخ تورمی که از سوی بانک مرکزی برای مرداد ماه اعلام شده عدد 11.5 درصد است، اما تورم احساس شده در بازار مسکن و کالاهای خوراکی به هیچ وجه تایید کننده این عدد نیست؛ بنابراین طبیعی است که نرخ اعلامی مورد شک و شبهه قرار گیرد. نرخ تورم فعلی را شاید با محاسبه قیمت کالاهای مصرفی و خدمات بتوان عددی حدود 20 درصد تخمین زد. در ادامه این مقاله سعی شده با ریشه یابی تورم جاری در کشور به پیش بینی رقم تورم در ماه های آینده در قالب چن سناریو پرداخته شود.

عوامل گوناگون با وزن های مختلف دست به دست هم داده و تورم موجود را شکل داده اند. اما اکثر کارشناسان اقتصادی متهم اصلی در این خصوص را حجم بالای نقدینگی می دانند. بر اساس آمارهای منتشر شده از سوی بانک مرکزی(نمودار 1)، در حدود 25 سال گذشته رشد نرخ نقدینگی با میزان تورم در کشور(به جز در یک بازه زمانی در دولت هشتم) رابطه مستقیم داشته است. حجم نقدینگی در سال 96، در حالی به 1500میلیارد تومان رسیده که 88درصد آن را شبه پول تشکیل داده؛ در حالی که این عدد در سال 91 معادل 75درصد بوده است، این رقم در سال های 92 تا 96 به ترتیب معادل 81.3، 84.6، 86.6، 87 و 88.3 درصد بوده لذا، در شش سال اخیر 13 درصد به حجم شبه پول افزوده شده است. به عبارت دیگر، 13درصد سپرده گذاران تمایل داشته اند که از پول کم کرده و به شبه پول بیافزایند. نسبت شبه پول به حجم نقدینگی در سال 96 موید آن است نظام بانکی مجبور شده حدود 35 هزار میلیارد تومان سود سپرده پرداخت کند. عامل انگیزشی در این حوزه سود سپرده های بانکی بوده که باعث شده سپرده های دیداری به سپرده های غیر دیداری کوتاه مدت و میان مدت بدل شود؛. بر اساس مفاهیم اقتصادی هر اندازه میزان نقدینگی در بخش شبه پول بیشتر شود؛ یعنی میزان سپرده های کوتاه مدت و میان مدت مشمول سود بانکی افزون شده و بنابر این سیستم بانکی سود بیشتری باید پرداخت کند. این موضوع تا این مرحله مشکل چندانی ایجاد نمی کند، اما زمانی مانند وضعیت کنونی سیستم بانکی، می تواند بحران زا باشدکه بانک ها به دلیل رکود اقتصادی نتوانند از سپرده های مردم به شکل مولد و تسهیلات بخش تولید استفاده کنند و توان پرداخت سود را از دست بدهند.

در ادامه به بررسی و تحلیل نمودار قیمت دلار می پردازیم

 

میراث اقتصادی سال‌۹۶ برای بازار ارز چیست ؟

گزارش اقتصاد آنلاین به نقل از تسنیم،‌ در سال 96 پیش بینی ها از شرایط اقتصادی این بود که اوضاع مناسب است و تئوری ها روی کاغذ شرایط را بهینه توصیف می کرد. این روند که در ادامه سال 95 توصیف می شد، از نگاه برخی کارشناسان اقتصادی حامی دولت موضوعی بود که برجام موجب شده بود. اما در صحنه عمل تنها افزایش تولید نفت داخلی و روند صعودی قیمت های جهانی کمک کرده بود تا آمارهای مرتبط با رشد اقتصادی افزایش نشان دهد.

طی سال 96 بخش هایی از اقتصاد همچون صنایع کوچک و متوسط درگیر رکود بودند. در حالی که کارشناسان بانک جهانی بر این نظر هستند که رشد اقتصادی ایران تا پایان سال 2019 در حد 4 درصد خواهد بود، بسیاری از کارشناسان می گویند ظرفیت های افزایش تولید نفت در سال های گذشته به حالت اشباع رسیده است و امید بستن به افزایش آمار رشد اقتصادی از این محل بیهوده است و لازم است تمرکز دولت بر جلوگیری از واردات بی رویه، افزایش تولید و گسترش زیرساخت های بخش تولید و صنعت متمرکز شود.

حیدر مستخدمین حسینی در مصاحبه ای در سال 96 می گوید که سقف تولید نفت مشخص است و قیمت های جهانی نیز روند کاهشی پیدا کرده است.

بیشتر بخوانید : نگاهی به علت کاهش قیمت دلار در یک هفته اخیر

وی که پیش بینی کرده بود در سال 96 رشد اقتصادی کمتر از سال قبل آن شود، یکی از مشکلات اقتصادی کشور را حمایت های ویژه دولت و نظام بانکی از صنایع بزرگ اعلام می کند و غفلت از صنایع کوچک و متوسط را در آینده آسیب زننده به اقتصاد ایران قلمداد می کند.

در ادامه به بررسی و تحلیل نمودار قیمت دلار می پردازیم

 

بررسی نمودار قیمت دلار و "عوامل بنیادین" موثر بر قیمت ارز در بازار ایران

رادپور در تشریح عوامل بنیادی اقتصادی تاثیرگذار بر قیمت دلار اظهار داشت: در طول 3 تا 4 سال گذشته ما با یک تورم انباشته ای در اقتصاد کشور خود مواجه بوده ایم؛ که با وجود گران شدن بقیه کالاها و خدمات مصرفی، تاثیر تورم در قیمت دلار منعکس نشد.

وی ادامه داد: همچنین درآمدهای نفتی ما به دلیل کاهش قیمت، تقریبا نصف شده و مسئله دیگر هم بدهکار بودن دولت است، در حال حاضر بدهکارترین دولت بعد از انقلاب، دولت یازدهم است. و غیر از این موارد هم، با یک مسئله بسیار جدی روبرو هستیم و آن هم مربوط به نظام بانکداری است.

رادپور گفت: متاسفانه با وجود جدی بودن معضل نظام بانکی در کشور ما، یا به آن بها نمی دهند و یا یک نوع سیاست بی اعتنایی در رابطه با این موضوع در پیش گرفته شده است. نظام بانکداری قسمت عمده نظام مالی کشور را تشکیل می دهد و اساسا بخش عمده تامین مالی از طریق شبکه بانکی انجام می شود. معضل نظام بانکداری نخ نما شده است و همه می دانند که تمامی بانک های ما بر روی کاغذ ورشکسته هستند.

در ادامه به بررسی و تحلیل نمودار قیمت دلار می پردازیم

وی تصریح کرد: بانک ها برای تامین نقدینگی طلبکاران خود، با مشکلات جدی مواجه اند. هر روز بانک های ایرانی برای تامین منابع مالی به بانک مرکزی مراجعه می کنند و اگر الان آن ها را به حال خود رها کنید، نمی توانند به مدت هرچند کوتاهی بر روی پای خود بایستند.

 

مبادلات خارجی و نقش آن بر نوسانات ارز چیست ؟

وضعیت مبادلات خارجی یک کشور شامل میزان معاملات و درآمد از سرمایه‌گذاری خارجی است. این حساب، شامل کل تراکنش‌های انجام شده شامل صادرات، واردات، بدهی و… است. کاهش در سطح این درآمدها به دلیل بیشتر بودن واردات نسبت به صادرات، باعث کاهش ارزش پول کشور می‌شود.

سطح مبادلات خارجی یک کشور و درآمد کسب شده از صادرات،در نرخ تبدیل ارز رسمی کشور با سایر ارزها اثر می‌گذارد.

بیشتر بخوانید : تحلیل بروز ترین قیمت دلار آمریکا در بازار ایران

شاخص نسبت قیمت کالاهای صادراتی به وارداتی و نقش آن در بازار ارز

این موضوع مرتبط با مبادلات خارجی است. شاخص نسبت قیمت کالاهای صادراتی به وارداتی (به انگلیسی Terms of Trade) زمانی بهبود می‌یابد که قیمت کالاهای صادراتی با نرخ بالاتری نسبت به کالاهای وارداتی رشد کنند. این رشد موجب افزایش درآمد می‌شود و تقاضا برای ارز کشور را بالا می‌برد که در نهایت به ارزش‌تر شدن پول کشور می‌انجامد.

به عبارت دیگر اگر ارزش قیمت کالاهایی که صادر می‌کنیم نسبت به قیمت کالاهایی که وارد می‌کنیم افزایش یابد، برای هر مقدار صادرات ارز بیشتری حاصل می‌شود و در نتیجه می‌تواند اثر کاهشی بر قیمت ارز داشته باشد.