1397052619200271315056104.jpg (800×557)

ایران یکی از غنی ترین کشور ها از نظر منابع و زخایر انرژی و فلزات میباشد  . این منابع همان طور که باعث سود و منفعت کشور میشوند سبب میشوند که مدیریت بخش های مختلف به دلیل وجود سود زیاد کمی مشکل به نظر برسد و افراد سود جوی بسیاری برای سوئ استفاده دست به اقدامات متفاوتی بزنند . در سه سال گذشته بازار های جهانی طلا رونق بسیاری گرفته اند و همین امر سبب شده سرمایه گذاری در معادن طلا بیشتر شود و استخراج این فلز گران بها به یکی از بالا ترین مقادیر خود برسد با ما تا آخر این مقاله همراه باشاد تا به بررسی این موضوعات بپردازیم

آخرین وضعیت تولید طلا در ایران

حدود 15 معدن طلا در ایران وجود دارد که از این تعداد 12 معدن فعال و سه معدن غیر فعال هستند.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، با وجودی که ایران جزو کشورهای مطرح در زمینه تولید طلا محسوب نمی‌شود و به گفته رییس اتحادیه طلا و جواهر، کشورمان رتبه پنجاه و چهارم تولید طلا را در جهان در اختیار دارد اما سرمایه‌گذاری در معادن طلای ایران طی چند سال گذشته همزمان با رشد قیمت جهانی طلا، روند رو به رشدی را نشان می‌دهد.

با توجه به اینکه در سه سال گذشته افزایش قیمت طلا در بازارهای جهانی و داخلی باعث رونق گرفتن اکتشاف و استخراج طلا و به صرفه بودن این کار شده است اما سالانه در کشور تنها 2.5 تن طلا استخراج می‌شود که با راه‌اندازی کامل کارخانه زرشوران سه تن به تولید طلای کشور افزوده شده و مجموع تولید طلای ایران در آینده به حدود 5 تن خواهد رسید.

البته گرچه صنعت طلا در ایران قدمتی چند هزار ساله دارد و وضعیت معادن طلای این سرزمین نیز درخور توجه است، اما این صنعت قدیمی و پول‌ساز، آنچنان که باید به جایگاه اصلی خود نرسیده و سهم ایران از تولید و صادرات جهانی این کالا بسیار ناچیز و تقریبا قابل‌چشم‌پوشی است.

براساس گزارشات سازمان زمینی شناسی هم‌اکنون وجود 300 تن ذخیره قطعی طلا در ایران محرز شده است و انتظار می‌رود با اکتشافات و بررسی‌های جدید این میزان حتی به هزار تن افزایش یابد.

طبق آمارهای وزارت صنعت، معدن و تجارت حدود 15 معدن طلا در ایران وجود دارد که از این تعداد 12 معدن فعال و سه معدن غیر فعال هستند. به طور کلی در حال حاضر بیش از 50 ناحیه و منطقه معدنی طلا در کشور شناسایی شده است که البته از بین آن‌ها تنها حدود 10 منطقه میزان ذخایر مناسبی دارند.

 

 

 

جایگاه ذخایر ارز و طلای ایران در بین کشورهای جهان
جدیدترین گزارش سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا از میزان ذخایر ارز و طلای کشورهای جهان حاکی است، میزان ذخایر ارز و طلای ایران در پایان سال‌2017میلادی به بیش از 132میلیارد و 600میلیون دلار رسیده است که در این خصوص بین 175کشور دنیا در رتبه 19 قرار دارد.بر این اساس، ذخایر ارز و طلای 156کشور دنیا از ایران کمتر است که در این بین نام کشورهایی از جمله آمریکا، اندونزی، ترکیه، امارات، دانمارک، نروژ، سوئد، استرالیا، آفریقای جنوبی، هلند، قطر، کویت، اتریش و ده ‌ها کشور دیگر به‌چشم می‌خورد.وجود ذخایر طلای یک کشور ارتباط مستقیمی با قدرت چانه ‌‌زنی آن کشور در روابط سیاسی و تجاری با کشورهای دیگر دارد. این ذخایر همچنین می‌تواند معیاری برای استقلال آن کشور مورد ارزیابی قرار گیرد.

بیشتر بخوانید : آخرین تغیرات نمودار قیمت طلا در بازار

کارشناسان در برآورد قدرت ملی یک کشور به ارزیابی قدرت سیاسی، نظامی و اقتصادی آن کشور می‌پردازند. میزان ذخایر طلا، یکی از شاخص‌هایی است که در افزایش قدرت سیاسی، اقتصادی و حتی نظامی نقش بازی می‌کند.بررسی‌ها نشان می‌دهد استان آذربایجان غربی را می‌توان به عنوان استان طلایی کشور معرفی کرد و درحقیقت آذربایجان غربی روی کمربند طلا زایی جهان قرار دارد که از اروپا آغاز شده و از ترکیه به ایران و سپس پاکستان می‌رسد.

برپایه گزارش ‌های موجود ذخایر طلای جهان بالغ بر صدهزار تن است که از این رقم 47‌هزار تن آن قطعی بوده و می‌توان گفت: نیم درصد ذخایر قطعی جهانی این فلز در استان آذربایجان غربی واقع است. آمارهای منتشر شده، حاکی است تولید سالانه طلای ایران به رقم پنج تن رسیده و انتظار می‌رود تا پایان برنامه ششم توسعه (1400 - 1396) به رقم 10 تن برسد.

 

 

 

 

تجربه ایران در تبدیل ذخایر ارزی به طلا

ایران پیش از این و در سایه تحریم‌های بی‌شمار آمریکا و پیش ‌بینی همراهی انگلیس با آن، چنین پیشنهادی را عملی کرده بود، به گفته حجت‌الاسلام مصباحی مقدم در سال‌90، به‌دلیل این‌که احتمال اعمال تحریم بانک مرکزی ایران از سوی کشورهای اروپایی و به‌ویژه انگلیس وجود داشت، ایران سال‌ها قبل دارایی‌های خود را از بانک‌های این کشورها خارج کرد و این دارایی‌ها را تبدیل به ذخایر انبوهی از طلا کرد.

ذخایری ارزشمند که پشتوانه اقتصاد کشور به‌شمار می‌آید.در واقع از سال‌2010، بانک‌های مرکزی در واکنش به بحران‌های احتمالی آتی، اقدام به انباشت طلا کرده‌اند. این در حالی است که اگر دارایی‌ها به ارزهای دیگر نگهداری شوند، آسیب‌پذیری در برابر نوسانات نرخ ارز بالا می‌رود. به همین ترتیب، سپردن ذخایر طلای یک کشور به کشور دیگر نیز با خطرات بالقوه‌ای همراه است در ادامه به تغرات به وجود آمده در قیمت ربع سکه  میپردازیم.

کشورهایی مانند روسیه و چین در سال ‌های اخیر اقدام به تقویت ذخایر طلای خود کرده‌اند و بانک مرکزی روسیه از سال 2015، ماهانه اقدام به خرید طلا می‌کند. همچنین استفاده از طلا در معاملات تجاری باعث از میان رفتن تسلط دلار می‌شود و ریسک طرفین قرارداد بر دارایی‌های ذخیره را کاهش می‌دهد،اما بازگرداندن ذخایر طلا به داخل کشورها از سال‌2012 و با اقدام ونزوئلا در بازگرداندن 160تن از ذخایر طلای خود از آمریکا آغاز شد. پس از آن بوندس‌بانک آلمان خواستار بازگرداندن 300تن از ذخایر طلای خود شد که بانک مرکزی آمریکا اعلام کرد اجرای این درخواست سال‌ها زمان خواهد برد. هلند نیز پس از آن 5.122تن از ذخایر طلای خود را از آمریکا بازگرداند.

 

 

 

تولید طلای ایران تا سال ۱۴۰۲ به ۲۳ تن می‌رسد

مدیرعامل شرکت تهیه و تولید مواد معدنی ایران از بهره‌برداری ۱۳ طرح تولید شمش طلا تا ۵ سال آینده خبر داد.

به گزارش تجارت‌نیوز، وجیه‌ا… جعفری اظهار کرد: با افتتاح طرح‌های تولید شمش طلا، تا سال ۱۴۰۲ تولید شمش به ۲۳ تن می رسد.

وی ادامه داد: در حال حاضر ظرفیت تولید شمش طلا، ۱۵ تن است اما به دلایلی همچون مشکلات معدنی یا فنی تکنولوژیکی تنها ۸ تن تولید می‌شود.

مدیرعامل شرکت تهیه و تولید مواد معدنی ایران با بیان اینکه این شرکت از سال ۹۲ اکتشافات در حوزه پلی متال را در استان‌های مختلف افزایش داده است، گفت: اکنون در مجموعه طلا ۱۴ پروانه اکتشاف، ۴ گواهی کشف و ۴ پروانه بهره‌برداری در حال کار است.

جعفری با بیان اینکه شرکت تهیه و تولید مواد معدنی ایران با رعایت مواد قانونی در تلاش برای استفاده از بخش خصوصی است، تصریح کرد: تاکنون ۳ محدوده طلا شامل تارگت ۳ هیرد، کود دم و جانجا تارگت ۲ واگذار شده است.

وی ادامه داد: در طرح احیا، فعال‌سازی و توسعه معادن کوچک، با همکاری سرمایه‌گذاران، گام‌های جدید برای ایجاد زیرساخت‌های لازم برداشته شده است. همچنین امیدواریم بتوانیم با کمک دولت و سرمایه‌گذاران، اعتبار مناسبی برای اکتشاف، بهره‌برداری و فرآوری حوزه طلا تامین کنیم.

مدیرعامل شرکت تهیه و تولید مواد معدنی ایران پیشنهاد داد که تدوین طرح جامع طلا برای توسعه فعالیت‌های اکتشافی، استخراج و فرآوری در این صنعت تا یک سال آینده عملیاتی شود در ادامه به تغیرات قیمت سکه در بازار های ایران میپردازیم .

 

 

 

فعلا صادرات طلا نداریم

این عضو هیات مدیره شرکت تهیه و تولید مواد معدنی همچنین با تاکید براینکه ایران جزو شش کشور بزرگ مصرف‌کننده طلا است، گفت: در حال حاضر صادرات طلا نداریم.

بیشتر بخوانید : قیمت خرید سکه چقدر تعین شد ؟

برنا بیشترین استفاده طلا در کشور را در ساخت جواهرات دانست و گفت: در دنیا بحث‌هایی درباره استفاده از طلا به عنوان پشتوانه پول هم مطرح است. همچنین طلا به علت رسانایی بالا در برخی وسایل الکترونیک استفاده می‌شود؛ اما در ایران بیشترین کاربرد آن در ساخت جواهرات است.

وی همچنین درباره حضور دو کشور خارجی برای سرمایه‌گذاری در معادن طلا اظهار کرد: در معدن داشکسن یا ساریگونی، قزاقستان با همکاری یک شرکت ایرانی و با سهم ۷۰ به ۳۰ مشغول به کار است. همچنین یک شرکت چینی در منطقه شرف‌آباد و زرترشت کرمان سرمایه‌گذاری کرده است.

این عضو هیات مدیره شرکت تهیه و تولید مواد معدنی همچنین از حضور بخش خصوصی در اکثر معادن کشور خبر داد و گفت: فقط معادن زرشوران، کوه‌دم، هیرد و موته دست بخش دولتی هستند.